Hva er en Klinisk ernæringsfysiolog?

En autorisert klinisk ernæringsfysiolog kan jobbe på sykehus med overgripende ernæringsstrategier og med ulike pasienter for individuell ernæringsbehandling. Og gi tilpasset ernæringsbehandling for ulike pasientgrupper, som spesialdietter, tilskudd, sondeernæring eller intravenøs ernæring.

Kliniske ernæringsfysiologer kan også jobbe med forebyggende kostveiledning på for eksempel legesenter, bedriftshelsetjeneste, frisklivssentraler. I privat sektor arbeider kliniske ernæringsfysiologer ved opplysningskontor, i legemiddelindustri og matvareindustri eller i privat praksis med veiledning, kurs og foredrag. Innen idretten er kliniske ernæringsfysiologer også en viktig resurs, gjennom å optimalisere kostholdet har utøveren bedre forutsetninger til å yte maks.

Tittelen klinisk ernæringsfysiolog
Er en beskyttet, statsautorisert yrkestittel som man kan søke om å få gjennom Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) på bakgrunn av godkjent utdannelse for en slik tittel.

Autorisasjon som kef forutsetter utdanning som gir en grundig innføring i basalmedisin; fysiologi, anatomi, patologi og biokjemi (prekliniske fag), i mat- og ernæringslære og i vitenskapelig metode. Dette gir de ferdig utdannede god innsikt i kroppens funksjon, sammensetning, behov for og omsetning av næringsstoffer både hos friske og syke ved ulike sykdomstilstander. Ved å bli behandlet/rådgitt av en klinisk ernæringsfysiolog er man sikker på at behandleren er offentlig godkjent for å gi medisinsk ernæringsbehandling, mens uten denne tittelen har man ingen garantier for en slik kompetanse. (
Kliniske ernæringsfysiologers forening)

Legitimert Dietist
Dietist er liksom klinisk ernæringsfysiolog en beskyttet yrkestittel som man kan søke om å få gjennom Svenske socialstyrelsen. Les mer om dietistens yrkesrolle her:
Dietisternas riksförbund